Als horecaondernemer begrijp je de kracht van een goed ontworpen menukaart. Maar hoe zorg je ervoor dat je menukaart het juiste ontwerp krijgt? Uitbesteding kan de sleutel zijn tot succes. Hier zijn 5 onmisbare stappen om ervoor te zorgen dat het uitbesteden van je menukaartontwerp vlekkeloos verloopt:
1. Wat voor soort menukaart zijn er?
Voordat je begint, bepaal wat je precies nodig hebt. Hoeveel pagina’s moet je menukaart hebben? Welke stijl past bij je restaurant? Door duidelijk je behoeften te definiëren, help je de ontwerper om een ontwerp te creëren dat perfect aansluit bij jouw visie. Ook kan het helpen om op Pinterest te kijken voor inspiratie, of zie ons laatste blog over de menukaart trends. Zie hieronder de meeste gekozen menukaarten:
- A5, A4, A3 Menukaarten: Dit is de meeste gekozen menukaart een simpele ongevouwen menukaart. Dit is geschikt voor restaurants of horecazaken met een klein tot middelgroot aanbod
- Wikkelvouw menukaart: een oplossing voor restaurant en horecazaken met veel gerechten. Je kunt kiezen tussen een enkelvouw dubbelvouw, luikvouw en zigzagvouw.
- Boekjes: Boekjes met een mooie kaft is een goede optie voor restaurants en horecazaken met een kleine, gemiddeld of groot aanbod, omdat je zelf kunt bepalen hoeveel pagina’s je hebt. Ook ziet het er luxer en verzorgd uit. Dit is wel het duurste van de 3
2. Schrijf een goede briefing:
Een goede briefing is essentieel voor een succesvol ontwerpproces. Vertel de ontwerper over je restaurant, de sfeer die je wilt creëren en eventuele specifieke eisen die je hebt. Hoe meer informatie je geeft, hoe beter het eindresultaat zal zijn. Denk aan de volgende dingen:
- Stijl en sfeer: Wat voor stijl wil je hebben met je menukaart of heeft jouw restaurant al een concrete huisstijlgids? Wil je dat de menukaart rust uitstraalt of wil je een stoere menukaart en pakkende kleuren. Het bepalen van je doelgroep kan bepalend zijn voor de sfeer.
- Kleuren: Denk ook aan welke kleuren je wilt gebruiken op de menukaart. Geel kan bijvoorbeeld fris en vrolijk overkomen. Terwijl rood weer zorgt voor romantiek en spanning of blauw die vertrouwen opwekt. Kijk dus niet alleen welke kleuren jij mooi vind maar ook welke emoties het opwekt en welke aansluiten bij jouw restaurant of horecazaak.
3. Lever een gerechtenlijst op en afbeeldingen:
Maak een Excel bestand aan en schrijf hier al je gerechten op met de prijs erachter. Zo heeft de betreffende ontwerpen al de gerechten op een lijst staan en kan ze zo overnemen. Zo zorg je ervoor dat er geen spelfouten zijn en geen fouten in de prijzen. Stuur hoge kwaliteit afbeeldingen mee van de gerechten waarvan jij wilt dat ze in de schijnwerper komen. Hierop kan de ontwerpen de indeling op aanpassen.
4. Werk samen met de ontwerper:
Communiceer regelmatig met de ontwerper tijdens het ontwerpproces. Geef feedback op de concepten die worden gepresenteerd en wees specifiek over wat je wel en niet bevalt. Geef de feedback ook in een keer in plaats van in meerdere berichten, ga er echt even voor zitten. Zo voorkomen je onnodige feedback rondes en blijft de samenwerking leuk voor beide partijen.
5. Akkoord geven en de menukaart laten drukken:
Zodra je akkoord hebt gegeven op de menukaart gaan we de menukaart drukken. Het is aan te raden dit niet zelf te doen omdat de ontwerper hier altijd meer vanaf weet en het is soms ook voordeliger. Kijk hoe dik je het papier wilt en of je een afwerking wilt hebben zoals mat of glanzend. Verwacht je dat de menukaart veel word gebruikt en lang mee moet gaan? kies dan voor een afwerking, dit verlengt de levensduur van de menukaart en maakt het bestand tegen spetters en krassen.
Het uitbesteden van je menukaart kan lastig zijn omdat je jou visie moet doorgeven aan de ontwerper. Door deze 5 stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat het proces soepel verloopt en dat je uiteindelijk een menukaart krijgt die perfect past bij jouw restaurant.
Wat zijn de kosten om een menukaart te laten ontwerpen?
De kosten om een menukaart te laten ontwerpen variëren van ontwerper tot ontwerper. Gemiddeld word er tussen de 100 en 300 euro gevraagd afhankelijk van de grootte van de kaart. Het drukken van de menukaart is afhankelijk van de aantallen, formaat papier en afwerking.
Menukaart laten ontwerpen door ons?
Met 6 jaar ervaring binnen de horecabranche in grafische vormgeving zijn wij een goede optie voor het ontwerpen van jouw menukaart! We ontwerpen en drukken jouw menukaart zorgvuldig en zorgen er altijd voor dat jij blij bent met jouw menukaart! Neem contact met ons op.